Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

СТУДЕНТИ ОД ДРЖАВНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО ТЕТОВО ОДРЖАА ПРАКТИЧНА НАСТАВА ПО ПРЕДМЕТОТ ЧОВЕКОВИ ПРАВА ВО КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ 05.12.2019

Скопје

СТУДЕНТИ ОД ДРЖАВНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО ТЕТОВО ОДРЖАА ПРАКТИЧНА НАСТАВА ПО ПРЕДМЕТОТ ЧОВЕКОВИ ПРАВА ВО КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Студенти од втора година на Правниот факултет при Држаниот Универзитет во Тетово, во рамките на наставната програма одржаа практична настава по предметот Човекови права, во канцеларијата на Народниот правобранител. Во рамките на посетата, низ разговор со народниот правобранител се запознаа со работата на институцијата Народен правобранител.

Народниот правобранител, г.Иџет Мемети на студентите им го претстави хронолошкиот развој на Институцијата, законските измени во поглед на мандатот и надлежностите, а ги запозна и со начинот на работа по претставките кои ги поднесуваат граѓаните. Тој, исто така, им ги претстави и новите мандати кои неодамна ги доби Народниот правобранител - пријател на судот, граѓанска контрола над полицијата и одделението за следење на  имплементацијата  на Конвенцијата на Обединетите Нации  за лица со попреченост.

Студентите се интересираа за инструментите кои ги има Народниот правобранител за заштита на правата на граѓаните, како и за тоа колку институциите ги прифаќаат неговите препораки. Исто така, посебен акцент беше ставен на работата на институцијата, во споредба со работата на омбудсман институциите од регионот - споредба во поглед на бројот на примени претставки, мандатите и механизмите кои им стојат на располагање, во заштита на човековите слободи и права.

Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2022
П В С Ч П С Н
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 4
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија